IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
> Coeficient transfer termic tamplarie din lemn.
Berti
post Jul 5 2010, 06:01 PM
Post #1

şomer

Group: Admin
Member No.: 2
Grad Year: 2002
Spec: Proiectare

Ma suna un prieten sa ma intrebe care-i coeficientu real de transfer termic pentru tamplaria din lemn pentru vreo doua specii diferite (molid si meranti). Bineinteles ca habar n-am, dar m-am documentat putin si va prezint si voua rezultatele, poate va sunt de folos.

Conform Forest Products Laboratory in capitolul 4 pagina 13 al manualului Wood Handbook - Wood as an Engineering Material gasim pentru molid alb o valoare a conductivitatii termice de 0,12 W/mK la umitidatea de 12%. Am atasat tabelul cu celelate specii, pentru traducerea speciilor folositi cu incredere dictionarul IL.

Attached File  conductivitate_specii_p1.jpg ( 246.44K ) Number of downloads: 8
Attached File  conductivitate_specii_p2.jpg ( 254.95K ) Number of downloads: 4

Pentru o grosime a materialului de 60 mm, obtinem un coeficient de transfer termic K = 2W/mēK, coeficient care cam depaseste valoarea coeficientului dat de Rehau pentru un profil PVC cu aceeasi grosime, adica 1,7W/mēK, daca luam in considerare faptul ca in cazul lemnului, aceasta grosime se obtine din cel putin 3 elemente diferite care pe langa ca au orientarea diferita a fibrei, mai au si cate un straf de adeziv care se comporta ca si un strat de rupere termica, tind sa cred ca acest coeficient scade usor sub cel dat de Rehau pentru PVC.

Dar oricum, fiindca suprafata tamplariei este cu mult sub 30% din suprafata vitrata, consider ca alegerea pachetului termopan e mult mai importanta decat cea a tamplariei, care poate fi aleasa strict pe considerente financiare sau estetice. Ca fapt divers, doar un geam LowE intr-un pachet 4-16-4 scade valoarea coefcientului la jumate, 1.4 fata 2.8 pentru pachetul cu sticla normala. Iar inlocuirea aerului cu un gaz inert scade acest coeficient pana la 1.1W/mēK.

Si inca ceva, oricum zona cea mai rece a unei ferestre, dupa cum se poate observa si in imaginea atasata va fi in dreptul garniturilor dintre sticla si cercevea.

Attached File  curba_temperatura_tamplarie.jpg ( 90.47K ) Number of downloads: 4

--------------------
Pe moment n-am net, asa ca-s de gasit mai rar p-aici. Pentru urgente ma puteti gasi la telefon 0742068611.

Laziness is the mother of nine inventions out of ten.
Go to the top of the page

+Quote Post
Berti
post Jul 5 2010, 09:43 PM
Post #2

şomer

Group: Admin
Member No.: 2
Grad Year: 2002
Spec: Proiectare

In urma altor cautari mi s-au confirmat calculele, de exemplu unii producatori sustin ca tamplaria lor de lemn stratificat de 68mm din esente moi are un coeficient de trasfer termic de 1.8 W/mēK, iar cea din esente tari 2.1 W/mēK.

Conform tabelui atasat in primul post pentru molid avem 0,12 W/mK / 0,068 m = 1.76 W/mēK, deci se incadreaza.
In schimb la stejar ajunge la 2.64 W/mēK, dar tind sa cred ca pe ratiuni de marketing au pastrat valoarea mai mica SAAAUu... au calculat pentru stratificat stejar-molid-stejar. Care intr-adevar pentru un pachet 15-38-15, rezulta un coeficient de transfer termic de 2.06 W/mēK.

--------------------
Pe moment n-am net, asa ca-s de gasit mai rar p-aici. Pentru urgente ma puteti gasi la telefon 0742068611.

Laziness is the mother of nine inventions out of ten.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 7th September 2010 - 01:16 AM